Topcon medicinski laserski sistemi so najavili publikacijo študije, ki potrjuje klinično varnost in učinkovitost foto-termalne terapije, ki ne povzroča poškodb in se uporablja za zdravljenje kronične osrednje serozne retinopatije (CSR) pri katerem se uporablja laser za skeniranje vzorcev (PASCAL) s programsko opremo za upravljanje končne točke (Endpoint Management (EpM); navaja podjetje v sporočilu za javnost. Študija, ki sta jo naredila Daniel Lavinsky, MD (Zvezna univerziteta Rio Grande do Sul), in Daniel Palanker, PhD (Univerza Stanford) z naslovom: “Non-damaging Photothermal Therapy of the Retina: Initial Clinical Experience with Chronic Central Serous Retinopathy,” je bila objavljena v Retina, ePub pred tiskanjem, kjer je predstavljena študija in so avtorji prikazali, da je PASCAL z EpM varen in izboljšuje ostrino vida ter ločljivost podmrežnične tekočine pri kroničnih pacientih s CSR. Ker na tkivu ni poškodb je mogoče periodično ponavljanje postopka, brez povzročenih brazgotin, kar je sicer opazen stranski učinek pri običajni foto-koagulaciji, navaja Topcon.

Študija je vključevala 16 pacientov in prikaz uporabe EpM pri 30% stopnji energije, povečani osrednji molekularni gostoti v povprečju od 350μm do 282μm (P=0.004). Pri 75% pacientov je bila podmrežnina popolnoma odstranjena, pri 25% pa je te tekočine ostala minimalna količina. Pacienti so v povprečju v dveh mesecih pridobili za 12 ETDRS črk izboljšanja ostrine vida, ki je po sledenju po šestih mesecih ostala stabilna (P<0.001). Pri zdravljenju ni prišlo do stranskih učinkov, pri kliničnih opazovanjih, optičnih koherenčnih topografijah (OCT), avto-fluorescenci očesnega ozadja (FAF) in fluorescenčni angiografiji (FA) pa ni bilo zaznanih nikakršnih poškodb. Prav tako po drugem ali tretjem zdravljenju ni bilo kumulativnih poškodb na mrežnici, z izjemo mejnikov, ki so bili namerno nameščeni kot komaj vidne opekline v vzorec z namenom vizualnih obrisov na območju zdravljenja.

“To je prva klinična študija, ki ocenjuje laser za skeniranje vzorcev z upravljanjem končne točke (Endpoint Management) za osrednjo serozno retinopatijo. Spodbudno je bilo videti te rezultate,“ je dejal Daniel Lavinsky, MD, v sporočilu za javnost podjetja. “Videli smo odlične rezultate zdravljenja brez negativnih stranskih učinkov ali poškodb na mrežnici, pri čemer smo določili učinkovitost tehnologije in ugoden varnostni profil. Ta klinična študija je zgrajena na naših raziskavah o izrazu toplotnega šoka proteina po laserski terapiji, ki ne povzroča škode. Prav tako postavlja v ospredje vlogo termalnega stresa in ločljivost CSR. Ker je zdravljenje, ki ne povzroča poškodb tako učinkovito, bomo lahko sčasoma običajna foto-koagulacijo obravnavali kot preveč intenzivno zdravljenje. Navdušeni smo nad rezultati naše študije objavljene v Retina.”

“ Čeprav tradicionalna laserska koagulacija lahko pomaga pri zdravljenju molekularnih bolezni, po njej ostajajo poškodbe tkiva, ki otežujejo ali onemogočajo nadaljnje zdravljenje,” je dejal Dr. Daniel Palanker.“ Možnost zdravljenja mrežnice ne da bi pri tem nastale poškodbe je pomembno še posebej pri kroničnih boleznih, ki zahtevajo periodično zdravljenje. Enako pomembno je dosledno zdravljenje pacientov in ohranjanje njihovega vida ter istočasno prikazati dolgotrajne terapevtske koristi.

Članek je bil pred tiskanjem izdan digitalno, povzetek je na voljo za ogled pri pubmed:
Če želite prebrati več o Upravljanju končne točke (Endpoint Management) kliknite tukaj