Topcon izbran za pridružitev globalnemu združenju za medicinsko slikanje IBM Watson Health 

IBM (NYSE: IBM) je 22. junija objavil, da ustanavlja združenje za medicinsko slikanje Watson Health, in imenoval japonskega proizvajalca oftalmoloških naprav Topcon Corporation (TYO: 7732) za enega od šestnajstih partnerjev, med katerimi so visokošolski medicinski centri, sistemi zdravstvenega varstva, ponudnike ambulantne radiologije in podjetja, povezana s tehnologijo slikanja.

Kot del tega globalnega prizadevanja bodo ustanovni partnerji uporabljali IBM-ovo računalniško okolje 'povečane inteligence' z imenom Watson, ki bo v pomoč pri pridobivanju vpogleda iz različnih strukturiranih in nestrukturiranih virov podatkov, kot so podatki iz medicinskih slik, elektronski zdravstveni podatki, radiološka in patološka poročila, laboratorijski rezultati, zdravnikovi zapiski o napredku, medicinski dnevniki, smernice klinične nege in objavljene študije rezultatov. Watson, kognitivni računalniški sistem, razume naravni jezik, razmišlja in se s časom uči.

Vključitev Topcona kot enega izmed sodelujočih članov je dokaz zavezanosti podjetja k integraciji medicinskih naprav, analize masovnih podatkov in kognitivnega računalništva v svoje izdelke in storitve. To bo omogočilo Topconovi veliki družini naprav za slikanje, da bo olajšala in optimizirala Watsonov čas učenja in pospešila razvoj izdelkov in storitev za izboljšanje razumevanja diagnoze in zdravljenja bolezni oči, kar bo izboljšalo nego bolnika.

Satoshi Hirano, predsednik in generalni direktor Topcona, je opisal sodelovanje kot "/…/ strateško usklajeno z našim srednjeročnim načrtom močne rasti prihodkov. Spodbuja naše globalno razširjeno mrežo diagnostičnih naprav za ustvarjanje novih storitev in izdelkov z uporabo zmogljivosti analitike masovnih podatkov in kognitivnega računalništva".

Topconov direktor, izvršni direktor in generalni direktor oddelka za raziskave in razvoj, Yasufumi Fukuma, je podrobno razložil vizijo podjetja. Dejal je: "Topconova vizija o sodelovanju na področju medicinskega slikanja bo v pomoč pri nadaljnjih partnerskih raziskavah naših ključnih oblikovalcev javnega mnenja. Verjamemo, da bodo nove storitve in izdelki, razviti v sodelovanju z Watson Health, pomagali kliničnim strokovnjakom in raziskovalcem po vsem svetu izboljšati kakovost in učinkovitost očesne nege."

Začetni načrti vključujejo usposabljanje Watsona glede bistvenih potreb v zvezi z oftalmološkim slikanjem s strani Topcona in njegovih podružničnih podjetij ifa Systems AG (FSE: IS8) in inoveon. Ob razvijanju sodelovalnega dela bosta na osnovi informacij zadnjih skupnih dognanj organizacij članic napredovala tudi logična osnova in vpogled Watsona.

Rainer Waedlich, ustanovitelj in predsednik skupine ifa, je izjavil: "S Topconom kot glavnim delničarjem in IBM-om kot vodilnim tehnološkim partnerjem vstopamo v nov svet očesne nege na osnovi znanja. Kognitivno računalništvo postaja resničnost z uporabo strukturiranih in organiziranih podatkov, kar omogočajo ifini sistemi digitalne dokumentacije v oftalmologiji in optometriji po vsem svetu."

Topcon ima veliko strokovnega znanja na področju optičnih sistemov in laserskih tehnologij, ki so vključeni v medicinske naprave. Dr. Lloyd Hildebrand, oftalmolog in vodja zdravstvene službe pri ifa/inoveon je dejal: "To so zelo vznemirljivi časi za bolnike in njihove zdravnike. Analiza masovnih podatkov in kognitivno računalništvo IBM Watson Health bosta oftalmologom po vsem svetu omogočila dinamično in nenehno spremljanje inovativne in visoko personalizirane očesne nege, ki temelji na znanju in je usmerjena k bolniku."


O korporaciji Topcon
Topcon upravlja tri notranja podjetja: sektorje Eye Care, Smart Infrastructure in Positioning. Ta podjetja združujejo optično tehnologijo od ustanovitve leta 1932 in v zadnjem času najnovejše tehnologije. Kot vodilna svetovna znamka oftalmoloških instrumentov je Topconovo podjetje Eye Care razvilo širok nabor oftalmoloških instrumentov in sistemov za pregled, meritve, diagnozo in zdravljenje oči. Pred kratkim se je začel osredotočati na sistemske rešitve, napredne oftalmološke medicinske instrumente, zdravljenje bolezni in medicinske naprave za preventivno medicino. Za več informacij o podjetju Topcon prosimo obiščite: www.topcon.co.jp/en/.

O podjetjih ifa in inoveon
Skupina ifa
Skupina ifa je vodilni svetovni ponudnik zdravstvene informacijske tehnologije (IT) na področju očesne nege. Vsak dan več kot 14.500 uporabnikov upravlja več kot 200.000 obiskov bolnikov s pomočjo ifinega EMR (Electronic Medical Records – Elektronska medicinska evidenca) in diagnostičnega slikanja VNA (Vendor Neutral Archives – Nevtralni arhiv prodajalca). Korporacija Inoveon je 100-odstotna podružnica sistemov ifa AG in je specializirana za klinične IT-rešitve (telemedicina za vodenje pacientov z diabetično retinopatijo (DR), klinične raziskave na osnovi IT in bolezenski registri na mrežni osnovi). Topcon je novembra 2015 kupil 50,1% delnic in podjetja so pričela s skupnim oglaševanjem visoko tehnoloških rešitev za digitalno obdelavo podatkov v očesni negi (ime znamke: IMAGEnet Connect) v kombinaciji z njihovim portfeljem inovativnih medicinskih naprav za oftalmologijo in optometrijo. Za več informacij o skupini ifa prosimo obiščite: www.ifasystems.com/
 
O IBM Watson Health
Watson je prva komercialno dostopna kognitivna računalniška zmogljivost, ki predstavlja novo ero računalništva. Sistem, ki podatke pridobiva preko oblaka, analizira velike količine podatkov, razume zapletena vprašanja, zastavljena v naravnem jeziku,in predlaga odgovore na osnovi dokazov. Watson se nenehno uči ter s časom pridobiva na vrednosti in znanju na osnovi prejšnjih interakcij. Aprila 2015 je podjetje lansiralo IBM Watson Health in platformo Watson Health Cloud. Nova enota bo s pomočjo vpogledov v masovne količine podatkov o osebnem zdravju, ki se dnevno ustvarjajo in delijo, pri prenovi pomagala izboljšati zmožnosti zdravnikov, raziskovalcev in zavarovalničarjev. Oblak Watson Health Cloud bo omogočil, da se bo tem informacijam odvzela identifikacija in da se te bodo delile in kombinirale z dinamičnim in nenehno rastočim skupnim pregledom kliničnih raziskav in socialnih zdravstvenih podatkov. Za več informacij o IBM Watson obiščite: ibm.com/watson. Za več informacij o IBM Watson Health obiščite: ibm.com/watsonhealth